nl
en
About us | Events | Inspiratietour Circulaire Economie | Food Waste

Inspiratietour Circulaire Economie Food Waste

Online
Om dieper in te gaan op de mogelijkheden van een circulair voedselsysteem, organiseren we samen met de provincie Noord-Holland een online circulaire inspiratietour waarbij we ‘langsgaan’ bij belangrijke spelers in de circulaire voedselketen. Samen bespreken we de voordelen, uitdagingen en mogelijkheden voor bedrijven om het meeste uit voedselverspilling halen. Registreren

EEN CIRCULAIRE ECONOMIE VOOR VOEDSEL

Een circulaire economie voor voedsel bootst natuurlijke regeneratiesystemen na, zodat afval niet bestaat, maar in plaats daarvan grondstof is voor een andere cyclus. Organische hulpbronnen, zoals bijproducten van voedsel, zijn vrij van verontreinigingen en kunnen dus in de vorm van kunstmest worden teruggevoerd naar de bodem. Vóór deze fase van de cyclus kunnen veel bijproducten een toegevoegde waarde bieden in nieuwe voedingsproducten, stoffen voor de mode-industrie of zelfs als bron van bio-energie. Deze cycli regenereren levende systemen die zorgen voor hernieuwbare bronnen en de biodiversiteit ondersteunen.

SPREKERS

Vermaat (horeca)

Vermaat loopt voorop op het gebied van circulaire horeca-innovaties. De op maat gemaakte cateringservice implementeert veel circulaire initiatieven in hun nieuwe Food Vision 2022, waarbij voedselverspilling wordt tegengegaan door te focussen op slimmere planning en creatieve manieren van serveren. Bijvoorbeeld door hun sinaasappelschillen en koffiedik weg te sturen om meer waarde toe te voegen aan organisch materiaal.

PeelPioneers (afvalinzamelaars)

PeelPioneers verwerken schillen tot functionele ingrediënten voor de voedingsindustrie. Citrusschillen zijn de grootste organische afvalstroom van horecabedrijven, zoals Vermaat, en zouden anders als afval worden verbrand. PeelPioneers zorgt ervoor dat niets van het fruit ongebruikt blijft en biedt tegelijkertijd een lokaal alternatief voor veel producten en bedrijven in de keten.

Lowlander (brouwerij)

Onze volgende stop in de tour laat zien hoe reststromen worden ingezet voor een nieuw product. Lowlander maakt heerlijke infusies voor hun bier door gebruik te maken van de essentiële oliën van PeelPioneers, samen met kruiden, specerijen en botanica. Hiermee bewijst Lowlander hoe bedrijven met voedselverspilling een ander – waardevol en smakelijk – product kunnen maken!

Bekijk deze korte video om de succesvolle keten in actie te zien!

Word lid van onze community op LinkedIn voor het laatste nieuws en evenementen over circulariteit in Noord-Holland!

Provincie Noord-Holland en Impact Hub Amsterdam werken samen om het circulaire ecosysteem in de provincie te versterken. Als onderdeel van deze samenwerking organiseren we diverse evenementen en gratis masterclasses.