nl
en
News | Beter, Minder Of Geen: 3 Alternatieven Voor Plastic Verpakkingen

Beter, Minder Of Geen: 3 Alternatieven Voor Plastic Verpakkingen

Op 3 juli 2021 is in de EU een verbod op plastic wegwerpartikelen van kracht gegaan. Daaronder vallen meeneembakjes, rietjes en bekers, maar ook productverpakkingen. Hoe ga je als bedrijf met zo’n verandering om? Er zijn oplossingen! Op 26 augustus organiseerden we een event bij CIRCL in Amsterdam als inspiratie om te laten zien wat er al kan. Gemist? Hieronder vind je de recap, met 3 innovatieve oplossingen voor minder, beter en geen plastic.
REPACK-COVER
Repack

Consumenten Willen meer Betalen voor Duurzaam

Sector Banker maakindustrie David Kemps, die al 25 jaar onderzoek doet naar kunststofproducenten, trapt het evenement af en legt uit dat er de komende twee jaar veel nieuwe maatregelen aankomen waar je als bedrijf nu al op moet anticiperen. Bovendien is er draagvlak: uit onderzoek van ABN blijkt dat bijvoorbeeld 36% van de consumenten bereid is om meer te betalen voor een duurzame verpakking.

Trends in Duurzame Verpakkingen

Kemps ziet bij zijn klanten een aantal trends en ontwikkelingen. Wat hem het meest opvalt is dat de consument de katalysator is achter de verduurzaming bij de producenten en retailers. Andere trends zijn: 

  • Minder verpakkingsmateriaal
  • Monoplastics
  • Recyclebare verpakkingen (zie KDV-recyclecheck)
  • Gerecycled, biologische en gecertificeerd materiaal
  • Terughoudendheid retailers bij composteerbare kunststoffen
  • Consumenten letten bij aankoop steeds meer op duurzaamheid
  • Consumenten hebben meer vertrouwen in ondernemingen die zichtbaar maatschappelijk en duurzaam bijdragen

01. Minder Plastic

Hoe kunnen we naar minder plastic? Bijvoorbeeld door een circulair systeem gebaseerd op hergebruik. Want wat als we een plastic verpakking niet één, maar 200 keer kunnen gebruiken? Vytal is een bedrijf dat dit mogelijke maakt. Sinds de start in 2019 is het uitgegroeid tot het grootste herbruikbare voedselverpakkingssysteem in Europa. De missie: hergebruik de standaard maken voor afhaaleten, door het makkelijker en goedkoper te maken dan wegwerpalternatieven. 

Co-founder Tim Breker vertelt hoe. Elk schaaltje heeft een eigen QR-code. Zoals bij een bibliotheek leent een klant een schaaltje bij een aangesloten restaurant of supermarkt; terugbrengen binnen 14 dagen is gratis. Zo betaalt 99% van de consumenten nooit voor het systeem. De food-partners betalen een pay-per-use bijdrage, zodat de omzet direct de impact weergeeft. 

Na 10 keer gebruiken compenseert een schaaltje de CO2-uitstoot van productie. Door een verhonderdvoudigde groei in afname in 2020 heeft het bedrijf al 1,4 miljoen wegwerpverpakkingen bespaard. Tweederde van de eindgebruikers gebruikt het systeem minstens een keer per week. Vytal ontdekt nu nieuwe kansen voor partnerships met flitsbezorgers en Breker verwacht een stijging van e-commerce-oplossingen voor hergebruik.  

02. Beter Plastic

We gebruiken plastic in bijna elke industrie. Volgens Liz Madaras, co-founder en CEO van Poliloop, zou ons voedselsysteem instorten als we plotseling geen plastic meer zouden gebruiken. Maar verandering kost tijd, dus wat doen we ondertussen? Van de 300 miljoen ton aan plasticafval wordt nu nog maar 2% effectief gerecycled. 54% wordt verbrand of begraven en 32% eindigt als zwerfvuil. 

Poliloop heeft er een letterlijke oplossing voor: het team heeft een bacteriële ‘cocktail’ ontwikkeld die plastic omzet in biologisch materiaal dat veilig en zelfs goed is voor het milieu. Een colafles is ermee in zo’n 49 dagen afgebroken tot een stof die als mest kan worden gebruikt. Hiermee kunnen ook veel meer soorten plastic worden gerecycled dan nu kan met de huidige recycle-methodes. Het bedrijf is aan het opschalen en onderzoekt momenteel de capaciteit van deze bacteriën op verschillende soorten plastic.

03. Geen Plastic

Er zijn dus alternatieven voor hoe we plastic gebruiken en hoe we het afbreken, maar wat als we het helemaal niet meer nodig zouden hebben? Jan Berbee, founder van Grown Bio, past een natuurlijk materiaal toe dat veel kenmerken heeft van plastic, maar gemaakt is van mycelium. De wortels van paddestoelen, dus. Dit is een supersterk materiaal dat voedingsstoffen uit de bodem haalt en per kilo 1,7 kilo CO2 kan opslaan. En na gebruik kan het gewoon tussen je planten.

Grown Bio maakt een alternatief voor piepschuim door 10% mycelium te mixen door landbouwafval – koffieprut, hennepresten en andere reststromen – en in een mal te ‘gieten’ waardoor het in de juiste vorm groeit. Waar het materiaal in de eerste fase nog 10 keer meer kostte dan plastic, ligt na 5 jaar de prijs nog maar 4-5 keer hoger. Om de prijs nog verder naar beneden te brengen is meer volume en ketensamenwerking nodig. Grown Bio werkt daar nu hard aan en doet onderzoek of het materiaal ook op verschillende plekken met lokale grondstoffen kan worden gemaakt. Tegelijkertijd komt door de nieuwe regelgeving de prijs van plastic juist hoger te liggen – en dat biedt perspectief.

De Beste Oplossing voor jouw Bedrijf

De oplossingen zijn er. Maar hoe vind je de juiste innovatie voor jouw duurzaamheidsuitdaging, en hoe begin je een samenwerking? Impact Nation kan je daarbij helpen. Als matchmaker voor duurzame oplossingen vinden we een innovatie die het best bij je wensen past en begeleiden we je tijdens je eerste samenwerking. Lees meer op impactnation.nl

Impact Nation is een initiatief van ABN Amro, Impact Hub Nederland en The Next Web.