Roos Kolkman wins by launching open-source packages for plastic education

For the third edition of their Changemaker Challenge, Dopper decided to go international! They have asked Impact Hub Amsterdam, Impact Hub Berlin and Impact Hub King’s Cross (London) to help them find the most innovative student ideas for a plastic-free future with crystal-clear waters. So we called upon all students graduating on reducing plastic waste or advancing clean (drinking) water to send in their graduation proposals.

Last Sunday, the Final took place in Amsterdam, Berlin, London and Kathmandu, Nepal at the same time! Roos Kolkman won the Challenge in the Netherlands, by launching UNPLASTIC, an open-source platform for educational packages on plastic, for teachers to use all over the world. Second and third place were taken by Hannah van de Kerkhof and Annerieke Bouwman, respectively, who both conduct groundbreaking research on microplastics! Read more in the Dutch press release (persbericht) below, or on the Changemaker Challenge website.

 

Persbericht (NL)

Haarlem, maandag 17 juni – Gister zijn de winnaars bekend gemaakt van de eerste internationale editie van de Dopper Changemaker Challenge. De finales vonden tegelijkertijd plaats in Amsterdam, Londen, Berlijn en Kathmandu. Dopper gelooft erin dat educatie positieve verandering in gang zet. En in dit geval, op het gebied van wegwerpplastic en/of schoon drinkwater. Wereldwijd hebben 442 afstudeerders zich ingeschreven voor de Dopper Changemaker Challenge. In Nederland ging Roos Kolkman er met de nummer 1 titel en prijs t.w.v. €5000,- vandoor. Hiermee geeft Dopper naast een podium, de mogelijkheid het idee daadwerkelijk te kunnen realiseren. Het winnende idee uit Nederland is volledig gefocust op educatie.

In het midden winnares Roos Kolkman.

Rechts nummer 2 – Hanna van de Kerkhof en links nummer 3 – Annerieke Bouwman.

 

Het winnende onderzoek: ‘Unplastic’

Roos ontwikkelt een internationaal platform waarop zij educatiepakketten aanbiedt voor leraren – of deze nu Biologie of Economie geven – om middelbare scholieren te inspireren zich in te zetten tegen plasticvervuiling. Door de pakketten zo eenvoudig mogelijk te maken voor leraren, zijn ze makkelijk te implementeren in het huidige curriculum van scholen. Zij gaat ervoor zorgen dat een nieuwe generatie van changemakers opstaat en zo internationale impact wordt gerealiseerd. De jury was het erover eens dat educatie op dit gebied van groot belang is. Het probleem is inmiddels duidelijk. Nu de oplossing nog.

Het plasticprobleem wordt nog te vaak genegeerd op middelbare scholen. Waarom?  Leraren vinden het te moeilijk om er les over te geven. Daarom deze lespakketten, die eenvoudig in de huidige pakketten te implementeren zijn. Zo wordt het toegankelijk voor de leraren om superbelangrijke informatie over te brengen op de toekomstige changemakers. Dankzij Dopper kan ik dit idee nu verder uitwerken en mijn bestaande website ‘Unplastic’ verder uitbouwen. Ik wil het geldbedrag ook gebruiken voor vertalingen en marketing om zo de scholen te bereiken. Hier ben ik heel dankbaar voor en kijk er enorm naar uit
aldus Roos Kolkman, de winnares uit Nederland.

 

Internationale impact

Met deze eerste wereldwijde editie gelooft Dopper erin om global impact te kunnen maken. Overal ter wereld is de positieve verandering rondom wegwerpplastic en schoon drinkwater nodig. In 1 op de 4 landen is geen toegang tot schoon (drink)water, waaronder in Kathmandu, Nepal. Sterker nog, 1 op 10 mensen wereldwijd heeft géén toegang tot schoon en veilig drinkwater.

In Berlijn ging Carla Maria Scagnetti er met de eerste prijs vandoor. Met haar onderzoek combineert zij de klassieke levenscyclusanalyse met het analyseren van zwerfvuil op zee.

Marcus Rodin mocht in Londen de eerste prijs in ontvangst nemen. Met zijn project wil hij kelp omzetten naar een duurzaam, bruikbaar product. Dit kan dan gebruikt worden voor het maken van verpakkingen, in de bouw en voor andere toepassingen.

Onze winnaar in Nepal, Anisha Maharjan, onderzoekt niet alleen de oorzaken van wateroverlast, ze creëert ook een actieplan om een proefproject te implementeren om regenwater op te vangen en gebruiken in gebieden met waterschaarste. Zoals in Kathmandu, een plek waar stedelijke overstromingen een groot probleem vormen.

Dat scholieren en studenten een belangrijke doelgroep zijn om een verandering in gang te zetten, heeft zich zelfs bij het ontstaan van het Dopper-ontwerp bewezen.

“In 2009 schreef ik een designcompetitie uit om op zoek te gaan naar de perfecte herbruikbare fles voor kraanwater. TU Delft alumnus Rinke van Remortel kwam toen met het winnende ontwerp. Zonder deze challenge was Dopper er in de vorm zoals deze er nu is niet geweest. Ik geloof heilig in de positieve verandering die studenten in gang kunnen zetten. Ik ben onder de indruk van alle wereldwijde ideeën en wij kunnen niet wachten de winnaars te begeleiden in het creëren van positieve impact.” – Merijn Everaarts, oprichter Dopper.

Een spetterende finale

Afgelopen weekend, zaterdag 15 en zondag 16 juni, werden de 20 Nederlandse halvefinalisten uitgenodigd in de IJkantine in Amsterdam waar zij oog in oog kwamen te staan met een professionele jury. Deze jury (bestaande uit: Dopper CEO Virginia Yanquilevich, duurzaam onderneemster Ev Liu (Straw by Straw), senior-adviseur WWF Reinier Lambers, oprichter van Waka Waka Camille van Gestel, zeebioloog én watertechnoloog Marco de Graaff, oprichter van MUD Jeans Bert van Son én Head of Sustainable Business bij De Bijenkorf Justin Pariag) had een zware dobber aan de taak. Welk onderzoeksvoorstel was waterdicht genoeg om de top 10 binnen te varen? De 10 finalisten mochten hun idee pitchen op een varende GVB-pont, waar ze niet alleen de jury mochten overdonderen, maar ook de rest van overstekend Amsterdam. De inzendingen kwamen zowel uit de technische als de biologische en advertisinghoek en liepen sterk uiteen. Deelnemers worden beoordeeld op impact, innovatie, presentatie en haalbaarheid. Het winnende idee van Roos Kolkman scoort hoog op alle vier de pijlers. De eretitel Dopper Changemaker welverdiend.

Lees hier meer over alle finalisten en hun ingezonden ideeën, evenals de finales in alle vier de landen van de Dopper Changemaker Challenge 2019. Via dit platform blijf je tevens op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het onderzoek van Roos Kolkman en de andere winnaars.

De beelden van alle finales in alle vier de landen zijn hier te vinden.


——————————————————————————————————————————————

Over Dopper Changemaker Challenge

De Changemaker Challenge is een initiatief van Dopper, in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd in samenwerking met Impact Hub. In Nepal in samenwerking met Himalayan Climate Initiative.  Deze wedstrijd daagt hbo- en universitaire studenten uit om het verschil te maken met hun afstudeeronderzoek. Het onderwerp? Als het maar in lijn ligt met de missie van Dopper: schoon water in iedere oceaan, uit elke kraan. Dopper gelooft erin dat positieve verandering begint bij educatie. Inmiddels de derde editie, maar voor het eerst internationaal. In 2020 wordt de tweede editie van de Junior Changemaker Challenge gehouden, ook deze gaat internationaal. Basisschoolkinderen zullen zich ontpoppen als wereldverbeteraars. 
Zij zijn de toekomst. En de toekomst is nu.

 

Over Dopper

Dopper gaat voor kristalhelder water. In iedere oceaan, uit elke kraan. We stimuleren het drinken van kraanwater, zorgen dat mensen in Nepal toegang krijgen tot schoon drinkwater en stellen de wegwerpcultuur door discussie. Want het gaat niet al te best met het water in onze wereld. Understatement of the year. Ieder jaar belandt er maar liefst 8 miljoen ton plastic in onze oceanen. En dan helpt het niet dat we wereldwijd met z’n allen 1 miljoen wegwerp-waterflesjes kopen. Per minuut. Kunnen we beter, toch? Daarom maakt Dopper hervulbare waterflessen. Een uniek ontwerp – een fles en beker in één – met het Cradle-to-Cradle certificaat. Een fles met een missie. Op die missie zijn al onze projecten, van bewustwordingscampagnes tot partnerships, 100% gefocust.

charley

charley