Startup story: #Impactmakers Michiel & Claire

De Deelkelder: een plek waar spullen én ervaringen gedeeld kunnen worden

 

Door: Nadine Maarhuis, 26-05-2015 | 3-5 min.

 

‘’De Deelkelder is een sociaal maatschappelijke fysieke plek in de buurt waar mensen niet alleen spullen, maar ook ervaringen kunnen delen.’’, vertellen Michiel en Claire. Beiden zijn door een verhuizing op het idee van De Deelkelder gekomen: ‘’Toen we zelf gingen verhuizen, hadden we geen plek meer voor de hobby-spullen waar we gelukkig van worden. In plaats van iets positiefs, was het eigendom van bijvoorbeeld ons surfboard ineens een last geworden. Toen bedachten we dat we deze spullen best met anderen zouden willen delen als we ze in ruil daarvoor in een gedeelde opslag konden stallen!’’. Michiel en Claire ontwikkelden als deelnemers van de Business Model Challenge 2015 recentelijk hun idee tot social startup.

 

De Deelkelder zorgt voor sociale cohesie in de buurt

En zo was het idee van De Deelkelder geboren. De Deelkelder is een combinatie van een online platform met een fysieke opslagplaats in de buurt. Via het online platform komen vraag en aanbod samen. Dedeelkelder.nl geeft bewoners een visueel overzicht van de spullen die in hun buurt worden aangeboden. Daarnaast geeft het hen de mogelijkheid om bepaalde items te vragen. Op het platform kun je per product, maar ook per straat zoeken: je ziet dan niet alleen waar de spullen worden aangeboden, maar ook door wie. Dit maakt De Deelkelder volgens Michiel en Claire uniek: ‘’De Deelkelder zorgt er niet alleen voor dat je anderen blij kunt maken met spullen die meer dan de helft van de tijd ongebruikt in je schuur staan, maar het stimuleert ook de sociale cohesie in de buurt. Via het online platform kun je er bijvoorbeeld achter komen dat die ogenschijnlijk keurige buurvrouw eigenlijk heel erg van golf-surfen houdt. Of dat je je yoga-passie met je achterbuurman deelt. Doordat De Deelkelder een fysieke plek biedt waar je elkaar kunt ontmoeten, stelt dit mensen in staat om hierover een praatje te maken. De interesse in de hobby van een buur zorgt zo voor verbinding.’’.

 

Startup accelerator voor een betere wereld

Michiel en Claire vertellen dat de Business Model Challenge (BMC) hen enorm veel heeft gebracht: ‘’Toen we aan de BMC begonnen, hadden we een heel complex business-idee. Doordat we al interviews hadden gehouden met potentiële gebruikers, investeerders en bekenden, hadden we teveel suggesties in ons oorspronkelijke idee verwerkt. Hierdoor was het te groot. Tijdens de BMC hebben we onszelf keer op keer afgevraagd: wat is voor ons nou de kern van De Deelkelder?’’. Dit heeft geresulteerd in Michiel en Claires huidige business-model. Daarnaast vertellen Michiel en Claire dat ze enorm genoten hebben van de positieve sfeer tijdens de BMC: ‘’Ondanks dat het een challenge is, is iedereen heel behulpzaam. Deelnemers zijn onderling vooral bezig met elkaar helpen en spreken buiten de Hub af om elkaar feedback te geven. Dat zijn hele mooie momenten.’’. Ook Impact Hub Amsterdam heeft volgens Michiel en Claire een ontzettend positieve bijdrage aan De Deelkelder geleverd: ‘’Impact Hub is een plek vol inspirerende mensen die allemaal graag met je willen meedenken. Zo heeft IHA ons geholpen met het verzekeringsvraagstuk door ons met de juiste mensen in contact te brengen. En nu hebben we hierdoor onlangs de kans gekregen om ons idee over de deeleconomie bij een grote internationale verzekeringsmaatschappij te pitchen!’’

 

De Deelkelder nu

‘’Op dit moment zijn we nog op zoek naar locaties voor onze eerste Deelkelders.’’, vertelt Michiel. Omdat Michiel en Claire echter niet langer wilden wachten, hebben ze de mobiele Deelkelder ontwikkeld: ‘’Dit is een bakwagen die van buurt tot buurt gaat. We kondigen aan wanneer we in een bepaalde buurt staan. In die tijd kunnen mensen spullen naar De Deelwagen brengen en kunnen ze spullen uit de wagen meenemen. En wanneer mensen hun spullen weer nodig hebben, komen we ze gewoon weer terugbrengen!’’

 

Over één jaar..

‘’Ons uiteindelijke doel is om in elke buurt in Nederland een Deelkelder te creëren.’’, vertellen Michiel en Claire. ‘’Maar over één jaar willen we in ieder geval drie locaties in Amsterdam en Utrecht hebben. Op deze locaties willen we met verschillende modellen van De Deelkelder experimenteren.’’. Zo willen ze naast het standaardmodel, waarbij mensen betalen om hun spullen in de Deelkelder te mogen stallen en hun stallingsgeld door verhuur kunnen terugverdienen, ook experimenteren met een alternatief betaalmiddel. Naar eigen zeggen gaan Michiel en Claire een spannende tijd tegemoet: ‘’Het lastige en tegelijkertijd het leuke van ondernemen is dat je eigenlijk nooit precies weet hoe het gaat lopen. Wie weet hebben we over één jaar 1 locatie, wie weet meer dan 10. Je moet maar net de goede mensen tegenkomen, die zeggen: wij hebben er vertrouwen in en willen jullie graag een kans geven, kom maar.’’. Dus, ben jij of ken jij zo’n iemand: wacht niet langer en jump in!

 


Meer weten over de Business Model Challenge? We geven een sneak preview op de najaarseditie #8 van het programma op 26 augustus tijdens het avond college ‘Business Modelling voor Impact’. Schrijf je snel in er zijn slechts 30 plekken beschikbaar.