Bert van Son introduceerde een revolutionair idee in de circulaire economie: klanten kunnen bij zijn bedrijf Mud Jeans een spijkerbroek leasen. De oude broeken worden gerecycled of ‘geupcycled’, zodat ze nog als vintage worden verkocht. De Impact Hub in Amsterdam speelde een belangrijke rol voor zijn onderneming. “Ik krijg hier ontzettend veel energie. Niet denken in problemen, maar in mogelijkheden.”

DOOR MARLIES DINJENS

Hoe kwam je eigenlijk op het idee voor Mud Jeans?

Ik werk al dertig jaar in de kledingindustrie en zag met eigen ogen de misstanden. Niemand kan mij daar nog iets over wijsmaken. Na omzwervingen over de wereld had ik jarenlang een bedrijf in Frankrijk. Toen ik dat vBert van Son | MUD Jeans |Impact Hub Amsterdamerkocht, nam ik een paar jaar vrij. Ik besloot een nieuwe onderneming te starten in de kledingindustrie, die een compleet andere koers zou varen. Ik dacht: waarom wordt papier al jaren gerecycled en kleding niet? Ik wilde mijn eigen troep opruimen.

Is die kijk op verantwoord geproduceerde kleding in de afgelopen jaren erg veranderd?

Toen we hier net mee startten in 2008 was het heel erg bijzonder om spijkerbroeken te verkopen uit een goede fabriek en geproduceerd met biologisch katoen. Nog steeds maakt deze manier van produceren nog maar een fractie uit van de totale kledingindustrie, maar dat verandert zeker.  Ik leerde een les: duurzaam is leuk, maar het moet wel hip zijn. Ik wil de Tesla van de modeindustrie worden; een gave, verantwoord geproduceerde broek verkopen is een must!

Je bent ook lid van de Impact Hub. Hoe kwam je daar terecht?

Mud Jeans kreeg de afgelopen jaren veel media-aandacht en hierdoor vielen we op. Ik ben benaderd om als coach deel te nemen aan de Business Model Challenge, waar een groep van 25 startende ondernemers werkt aan een businessmodel en dit test op de markt. Toen ik in Frankrijk mijn bedrijf verkocht was ik moe en wilde het rustig aan doen. Maar als je iets doet, wat echt leuk is, dan krijg je vanzelf weer meer energie. De sfeer op de Impact Hub is echt bruisend en door al die enthousiaste leden word je vanzelf positief. Ze willen iets veranderen in de wereld en kijken naar mogelijkheden en niet naar problemen.

Je coacht leden, maar tegen welke problemen ben je zelf aangelopen bij het opstarten van deze onderneming?

Het moeilijkste punt is en blijft de financiering. Banken bedankte voor de eer om hier in te investeren. Gelukkig had ik zelf nog kapitaal. Dat was voor mij ook een reden om via de Hub mee te doen het Investment Ready Program, waarmee ik een investering heb gewonnen van 50.000 euro. Tijdens de verschillende modules kijk je met andere de cohorts kritisch naar elkaars plannen. Dat werkt heel erg goed.

Mud Jeans kreeg erg veel media-aandacht. Is dat een vloek of een zegen?

Het is natuurlijk geweldig om veel aandacht te krijgen voor je bedrijf. We zagen na het verschijnen van een artikel een duidelijke stijging van het aantal bezoekers in de webshop. Door al die artikelen denk je automatisch dat het  heel goed gaat, maar je moet natuurlijk nog steeds spijkerbroeken verkopen.

Ja, hoe gaat het nu met de verkoop?

De groep die nadenkt over de aanschaf van eerlijke kleding wordt steeds groter. Iedere dag maken we daar een nieuwe stap in. We luisteren ook goed naar de wensen van onze klanten. Zo kun je nu een spijkerbroek leasen voor 119 euro in plaats van voor een klein bedrag per maand. Je krijgt dertig euro korting op je volgende broek, wanneer je de oude terugstuurt. De ontwikkelingen op het gebied van eerlijke kleding zouden makkelijk in een hogere versnelling kunnen komen. Ik snap de overheid op dat punt niet. Je ziet nu steeds meer elektrische auto’s rijden, omdat daar veel subsidie naartoe gaat. Waarom gaat er geen geld naar de kledingindustrie?

//////////////////////////////////////////////////

Circulaire economie

De circulaire economie is het bolwerk aan het worden voor de nieuwe economie en genereert enorme kansen om sociale en ondernemers uitdagingen aan te kaarten. Binnen een circulaire economie is groei ontkoppeld van de behoefte aan resources. Hiermee wordt een model gecreëerd waar organisaties vanuit het hele concept revitaliserend werken. Producten, componenten, ongebruikte grondstoffen en materialen worden terug gebracht naar de meest geschikte waarde ketens, met een duurzaam effect op de economische groei

Circulaire ondernemers als Mud Jeans die deze nieuwe uitdagingen en kansen omarmen zijn bijzonder en pionieren naar een nieuwe economie, daarbij constant waarde toevoegend aan zowel de samenleving als hun aandeelhouders Het koesteren en faciliteren van dit soort ondernemers biedt kansen op een bloeiende nieuwe verstorende industrie.

 

Business Model Challenge

Het Business Model Challenge programma is een acceleratie programma om in 90 dagen jouw impact idee voor een onderneming tot werkelijkheid te maken. Ben je een onderneming met een uniek ondernerms idee dat zich bezig houd met circulaire business model of heb je een idee waarvan je denkt dat het relateert aan circulaire economie? Voor jouw is de challenge de manier om van start te gaan en om je onderneming te verbeteren.